A vodkakirály könyv borítója

Linda Himelstein
A vodkakirály

Pjotr Szmirnov élete

5 (5)
nyomtatás Kedvencek közé
 • Általános fogyasztói ár:3480 Ft
 • Akciós ár: 2 610 Ft
  Megtakarítás 25%
 • Regisztrált vásárlóinknak: 2 436 Ft
  Megtakarítás: 30%
 • Az árak tartalmazzák az általános forgalmi adót.
kosárban van

A vodkakirály - a könyv részletes tartalma

 • Oldalak száma: 366
 • ISBN: 9789639943285
 • Nyelv: magyar
 • Kiadás éve: 2009
 • Súly: 410 gr
 • Fordító: Illés Róbert

A Vodkakirály Pjotr Szmirnovnak és családjának lenyűgöző története, amelyből megtudhatjuk, hogyan lett a szegény jobbágyfiúból a világ egyik leghíresebb márkanevének megteremtője és egyben Oroszország egyik leggazdagabb embere. A regény középpontjában Szmirnov, a zseniális üzletember áll, aki korát megelőzve ismerte fel a reklám és az információ jelentőségét, és akinek ravasz húzásaival sikerült mindig egy lépéssel versenytársai előtt járnia. A több mint négyéves kutatómunka után írt regény ezt a hihetetlen életutat és a Smirnoff név további sorsát meséli el tárgyilagos és rendkívül élvezetes stílusban.
„Oroszországban a vodka legalább annyira hozzátartozott a mindennapi élethez, mint az étel vagy a téli fagy. Használták fizetség helyett, kenőpénzként és a tűzvonalban harcoló katonák bátorítására is. De az úgynevezett „élet vizét” adták a vajúdó asszonyoknak és az újszülött csecsemőknek is, ha semmilyen más gyógymóddal nem sikerült lecsillapítani őket. Bevett gyakorlat volt vodkát használni ösztönzőnek, ha mozgósítani kellett a közösséget, hogy felépítsenek egy templomot, betakarítsák a termést vagy építsenek egy hidat. A cári kormány, amely ellenőrzése alatt tartotta a vodkaipart, szentesítette és bátorította ezeket a gyakorlatokat. Minél több vodka fogyott, annál több pénz került az államkaszszába.
Szmirnov születésekor a vodkaivás már nemzeti hagyománynak számított. Ráadásul óriási üzlet is volt, a belőle származó állami bevételek még a sóból szerzett összegeket is felülmúlták. A vodkára kivetett adókból befolyó pénz fedezte az állami kiadások egyharmadát és békeidőben Oroszország védelmének költségét. Szmirnov fiatalon felismerte a vodkában rejlő lehetőségeket, és elhatározta, hogy egy napon ebből fog meggazdagodni.
Halálakor Pjotr Szmirnov az ország legnagyobb vodkakészítője volt. Birodalmának értékét 20 millió rubelre (mai értéken körülbelül 265 millió dollárra) becsülték. Oroszország legnagyobb szeszforgalmazójának – a cári udvar beszállítójának – vodkásüvegei Svédországtól Spanyolországig minden király asztalán megtalálhatóak voltak. Személyes vagyona, amelyhez hozzátartozott két jókora ház, két nyaraló, egy gyár valamint számos üzlet, raktár és pince, meghaladta a 10 millió rubelt (nagyjából 132,7 millió dollárt), amivel ő volt Oroszország egyik leggazdagabb embere.”
Szmirnov 1831-ben született egy kis faluban több száz kilométerre Moszkvától. 1898-ban bekövetkezett halálakor uralkodóknak kijáró külsőségek között temették el.

 1. lovas mónika 2011-03-02 15:59:47

  A Vodkakirály Pjotr Szmirnov élete című könyvet most olvastam el,Linda Himelstein tollából.Arra gondoltam,mivel önéletrajz és családregény rajongó is vagyok,hogy ez bejön nekemNem az hogy nem jött be,de túlságosan is "tankönyvízű",adatokkal,alátámasztott tényekkel,dokumentarista jellegű,Pjotr születésétől,1831.01.09.től napjainkig,Putyin elnökségéig.Átíveli az egész XIX-XX-XXI.,századon át Oroszország teljes közigazgatási rendszerét,politikáját,közigazgatását,társadalmi berendezkedését.Indul a cári rendszerrel,amit a kommunisták,Lenin és csapata dönt meg,majd a rendszerváltás után Gorbacsov,Jelcin és végül Putyin zár. Tehát aki erre kíváncsi,bátran vegye a kezébe ezt a könyvet.Szerintem nekem túl száraz volt,nem volt benne Szmirnovékból túl sok minden emberileg bemutatva,pedig szép nagy családjuk volt,Pjotr-nak három felesége és tíz gyermeke volt.Az én ízlésemhez mérve elég száraz volt,tele kereszthivatkozásokkal.De aki Oroszország szociológiai,társadalmi berendezkedésére kíváncsi a politika alakulásával fűszerezve,három évszázadon keresztül,annak ajánlom.

Hozzászólás írása

A véleményezések csak moderálás után jelennek meg. Az e-mail címet kérjük megadni - nem adjuk közre az oldalon, harmadik félnek nem továbbítjuk és kéretlen levelet sem küldünk.

Hasonló sikerkönyvek:
Webdesign, sitebuild és front-end fejlesztés